tirsdag 7. september 2010

Man skal ikke kimse av Svalbard!

I dag har jeg gått over en mil. Oh yeah - aktivitetsdag. Ooog jeg løp stafett, ooog vi kom på andreplas, ooog vi var gode på tautrekning, meeen jeg var ikke med å trekke, ooog jeg fikk 10/10 på rabusløpet. Så du vet, fin dag.

I stad satt jeg og så på et program på tv om at Katzenjammers var på Svalbard. Da kom jeg på hvor utrolig lite jeg vet om Svalbard. Er det en del av Norge? De snakker norsk, ikke sant? Er det et norsk fylke? Har de eget flagg? Hvor mange mennesker bor det der? Har de kjedebutikker? Har de Rema og H&M? Vel, jeg søkte det opp på nettet da vet du.

Svalbard hører til Norge, men er hverken et fylke, eller har eget flagg. Men de er heller ikke noe biland, de er en del av Kongeriket Norge. De har ikke statsminister, president, forbundskanseler eller keiser, men de har visst en sysselmann, hva nå enn det er. Det bor 2625 mennesker der, og det er sikkert det nøyaktige antallet også. Av dem er 210 i skolealder så det er nok ikke veldig kult å være fjortis på Svalbard. De har én matvarekjedebutikk, Coop, så i tillegg til at de stakkarne må betale ekstra for maten fordi det koster penger å sende maten dit, må de også handle på en rådyr kjedebutikk. De har også én klesbutikk som heter Motehjørnet. Det er sikkert en real kjerringbutikk med bare strikkeplagg og hold-in-strømpebukser. Det er ikke engang sikkert at de har undertøy der. Kanskje de ikke bruker undertøy på Svalbard?

Svalbard tror jeg er litt sånn som utlendinger forestiller seg at fastlandet Norge er. Isbjørner i gatene, kaldt hele tiden, nesten ingen folk, masse fisk, skjønner? De har også et universitet faktisk, men der kan man bare studere arctic biology, arctic geology, arctic thecnology. Så det er sikkert utendørs undervisning. UNIS (Universitetet) har 100 studenter. Koselig.

-I Hornsund (et sted på Svalbard) er det 8 innbyggere. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Tragisk eller hyggelig?

-De har også dekning, så det er ikke helt ute på viddene. Det er mer helt ute på havet.

-Du har sikkert hørt om Spitsbergen? På værmeldingen? Vel, det er den største av de fire hovedøyene på Svalbard.

-De har egen avis, Svalbardposten.

Åh, hysj! Det er sunt å være nysgjerring. Akkurat som det er sunnere å jogge i skogen enn på treningssenter. Og det er sunnere å spise brødskive med brunost enn Nutrilett-Atkins-Go123-driten. Det mener i alle fall jeg.

Sånn, det var fint å lære noe nytt. Det er fint å kunne finne ut av ting man lurer på. Nå er jeg mett på Svalbard for en stund, men jeg skulle gjerne vært der. Tatt en tur innom Motehjørnet;)

Kilde/vil du vite mer?:
http://www.svalbard.com/SvalbardFAQ.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Svalbard

xoxo Synne, svalbarsk:)

2 kommentarer:

  1. Hmm. Fint å få litt kunnskap om Svalbard på morgenen. Hva blir det neste? Bjørnøya ?

    SvarSlett
  2. En venninne av meg bodde på Svaldbard, and guess what... I've been there. Sorry Synne, men det er IKKE isbjørner i gatene men det er MASSE snø der så vidt jeg husker... Var der da jeg var... tjaaa.... 7 år gammel =P Men det er koselig der da. Du glemte forresten å nevne at de har en HELT EGEN FLYPLASS :P haha... litt tørr marenhumor på slutten der... Snakkes <3

    - Maren

    SvarSlett