søndag 5. september 2010

Den Ultimate Santorini-Guiden

Etter å ha tilbrakt to uker på en øy som strengt tatt kan oppdages på en tredjedel av tiden, føler jeg meg godt kvalifisert til å gi en aldri så liten guide til Santorini. Kanskje får du (din gode, faste leser) bruk for den en gang, eller kanskje oppdages den av en tilfeldig surfer. Uansett, her er: Den Ulitmate Santorini Guiden:

1) De tre musketerer: Øya er stolt innehaver av tre store (i øyas målestokk, vel å merke) byer. Kamari (turistfella), Fira (hovedstaden) og Ia (Solnedgangsbyen). Alle er verdt et besøk, men Kamari er definitivt stedet å bo. Her er du nærme vannet uansett hvor du bor, og du har også et helt greit shoppingspekter (i øyas målestokk, vel å merke). Her er det kiosker med det mest nødvendige på hver gatehjørne og uendelig med spisesteder. Selv om Fira er hovedstaden, anbefales det ikke å bo her da det er svært vanskelig å få badet herifra. Oia er også et nydelig sted, men ligger lite beleilig til og har ikke så mye å by på.

2) Vannvittig: Kjøp vann. Springvannet er ikke å anbefale, og vannet er billig (12 pakning med 0,5 liters flakser til rundt 2,50 euro). Vannet fra krana burde kun brukes til oppvask. Ikke glem å bruke kjøpevannet til å pusse tenner med og lage isbiter av (mange spisesteder lager isbiter av springvannet, så be heller om et drikke uten isbiter, hvis du er skremt).

3) Hjulene på bussen: Fira er øyas samlingplass for busser. Vit at fra alle andre steder går det kun busser til Fira også man må ta en ny buss videre derifra for å komme til et annet sted. Systemet fungerer helt greit, og en kommer seg dit man vil uansett. Billettene er billige (1,40 euro per pers, 2 for lengre turer), så ikke bruk guidingbusser for å komme deg fra sted til sted. Noen bussturer er express og noen er vanlige. Frik derfor ikke ut selv om bussturen plutselig er mye lengere enn før, du kommer fram. Det er som regel sitteplasser til alle, men noen ganger må man stå, og det går helt greit. Har du derimot fått sitteplass på en overfylt buss, nøl ikke med å gi plassen til eldre, da veiene er veldig svingete og de kan ha vansker for å holde seg på beina. Taxi er unødvenig (men det er en taxiholdeplass like ved busstasjonen på Fira) fordi man på charterturer har skyss med charterselskapet til og fra flyplassen. Bussene fra Kamari til Fira går kvart på og kvart over hver time, og bussene fra Fira til Kamari går hel og halv hver time. Selv om bussen ikke kommer akkurat når den skal (hvilket den sjeldent gjør), ikke gå ifra holdeplassen - den kommer til slutt.

4) Stedsnavn: Grekerne bytter litt om på om de kaller steder ved det greske eller engelske navnet. Husk da at Thira er det samme som Fira og Oia det samme som Ia.

5) På stranda (Kamari): Solsenger koster 7 euro om dagen, men det er det verdt om man skal ligge det er stund. Det er derimot unødvendig å leie hvis man kun skal bade, for tingene dine er like trygge/utrygge på sanda som på en solseng. Vannet er fryktelig salt og bør unngås å få i seg, men når det er bølger er det uunngåelig. Det er ingen toaletter på stranda, men - gjør som alle andre og tiss i vannet, det er tydeligvis det det er lagt opp til.

6) Forberedelser: Lei gjerne en leilighet (på et leilighetshotell) eller et hotellrom med kjøkken da det er unødvendig å spise hvert måltid ute med så bra matvarebutikker. Pakk gjerne med en bærbar dvd-spiller og noen filmer eller serier da hoteller ikke alltid har tv (vil jeg tro). Husk også solkrem, for den er dyr på Santorini. Liker du å lese blader, er det alltid fint å ha med noen hjemmefra, men det er et stort utvalg av britiske, amerikanske, franske, tyske og spanske blader også hvis du skulle gå tom.

7) Solnedgangen: Vi så ikke solnedgangen i Ia fordi det er langt med buss, men vi så den fra Fira. Der var den veldig fin, så antar at du like godt kan se den derifra. Sola går ned mellom halv 8 og halv 9 i løpet av sommeren, og plutselig så er den nede, så følg godt med hvis du virkelig vil se solnedgangen.

8) Minner med hjem: Det er veldig mange souvernirbutikker, så sammenlign gjerne priser. Noe kan koste 10 et sted og 4 et annet, men slik er det vel i alle land.

Håper dette kan være til hjelp for noen, tror ikke jeg har glemt noe.

xoxo Synne, veteran:)

2 kommentarer:

  1. Tror jammen jeg må dra dit jeg, nå har jeg jo guiden:-)

    SvarSlett
  2. Din Santorini-guide er treff nr. 13 når du googler Santorini-guide på norske sider..!

    SvarSlett