tirsdag 15. juni 2010

Den Store Speiderordboka

Heisann! I går leste jeg gjennom mange av de gamle innleggene mine. Da ble jeg overrasket både på godt og vondt. Det jag la merke til, var allikevel alle speideruttrykkene jeg bruker. Det er jo ikke alltid like lett å forstå. Derfor skal jeg lage en speideruttrykkordbok. Moro.


A-a-a-tsjo!: For internt. Bare for internt.
Ajungilak: Speiderenes liggeunderlag. Et merke, men også et ord som fungerer fint i kano med "In the jungle (the lion sleeps tonight".
Baden-Powell: Grunnleggeren av speiderforeninger. Han likte å henge ikke etniske-europeere (var det den moralsk riktige måten å referere til mennesker med mørk hud på?). Bandet bak denne sangen heter "Scouting for girls". Ikke som i at de ser etter jenter, men fordi Baden-Powell skrev boka "Scouting for boys". De ville skape fred og likevekt. Amen.
Barduner: Morsomt ord, ikke sant? De lange stroppene utenpå teltet som skal være ekstra sikring for at teltet sitter fast i bakken. Høres ut som en adelig tittel.
"Barna mine/våre": Et vanlig uttrykk i alle fall i Bryn. Ikke mine/våre biologisk fødte barn, men de barna vi er leder for.
Breidablikk: Bryns eget møtested. Et stort og gammelt hus på Høyenhall. Her møtes vi hver onsdag klokka 6.
El-bil: Lite brukt kallenavn på Eline, vår tidligere leder.
Førerpatruljen: En egen patrulje for ungdommene som ennå ikke er helt voksne, men som er ledere for egen patrulje. Et sted for samtale om egne patruljer og hygge med jevnaldrede.
Gaffa(teip): Også kalt MacGyver-teip har jeg hørt. Brukes til, vel alt. Av alle speidere. Jeg er dønn seriøst i mine ord når jeg sier at det ikke finnes noenting gaffa ikke kan fikse!
Gruppe: Hvilken del av speider-Norge du er medlem av. Jeg er medlem av Bryn.
Haik: Ikke som i verbet "å haike", men som å det å dra på en tur.
Hjernetenke: Å tenke med hjernen. Det sier seg kanskje selv. Egetoppfunnet uttrykk.
Kakle: Leder i Bryn. Kakle kommer fra hønemor. Long story. Eller nei, egentlig ikke.
KFUK-KFUM: Kristelig Forenig for Unge Kvinner - Kristelig Forening for Unge Menn. Den delen av speiderorganisasjonen jeg er del av. Har grønne skjorter.
Kille /Kill-Kill: Kallenavnet til Randi. Eller Kill-Kill er kallenavnet til Randi, mens Kille er kallenavnet til Kill-Kill. Skjønner ingenting jeg, når noen nevner denne Randi. Jeg lyder bare Kille, for Randis del. En leder i Bryn.
Knuter: Tau knyttet sammen i spesielle knuter til forskjellig formål. Slik som å feste to tråder i hverandre uten at de slipper, ever, eller for å feste en tråd til noe spesielt.
Kokelag: De/den patruljen(e) som lager mat sammen ved en leir eller en større tur. De deler mat og matredskaper.
Krets: Det området din gruppe er den del av. Gjerne et fylke.
Leir: Gjerne brukt til å referere til den årlige sommerleiren for speidere, men det er en mer bare en mer offisiell tur.
Leirbål: Alle tilstedeværende speidere samler seg (gjerne ved et bål, men det går fint uten også) og synger sanger og har morsome sketsjer eller konkurranser.
Leirbålskapper: Et pledd speiderene syr selv (alle har en hver). Denne bruker vi til å holde oss varme ved leirbålet, i og med at vi da (stort sett) sitter stille og det er kveld. Her fester vi gamle merker fra tidligere arrangementer.
Livline: Et tau med en lærpose med bly festet i enden. Speiderene blir drillet i livlinekasting som kan være nyttig hvis noen f.eks skulle komme til å holde på å drukne.
Magemus: Noen med koselig mage.
Multene: Aka The Cloudberries. Navnet på førerpatruljen.
Naturgeni: En glipp fra min side. Skulle egentlig si naturtalent, men det ble til naturgeni. Altså betyr det å være naturlig flink til noe og ikke smart når det kommer til naturen.
NSF: Norges Speiderforbund, eller Norges Største Fiasko som barna mine så fint kalte det (ja, jeg er så stolt). Det motsatte av KFUK-KFUM, og våre største fiender. Bortsett ifra Røa. Har grå (KJEDELIG!) skjorter.
Oliana: Båten som hører til Speiderbo. Vi referere gjerne til den som "båten", men den heter Olian(n?)a.
Patrulje: En gruppe med mennesker. Enten ca like gamle eller med yngre barn og noen ledere. Består av alt ifra 3 til 10 mennesker. De har speidermøtene sammen og deltar sammen i konkurranser.
Pionering: Å bygge ting, slik som portaler og bord av rajer og sisal.
Rajer: Lange tresatammer uten greiner.
Revelje/revebjelle: Signal for å vekke trøtte speidere tidlig om morgenen. Kan være en trompet eller en munter sang: God morgen, god morgen. Nå har du sovet lenge nok. Ja, eller trommer da.
Rop: Ikke som i et skrik, men forskjellige vers som speiderene (gjerne gruppevis) roper ut etter et flott (eller mindre flott) leirbålsinnslag.
Rundløype: Flere poster/oppgaver man gjennomfører i tur og uorden.
Sisal: Et tynt engangstau bruk av speidere verden over.
Spagetti og kjøttsaus: Bryns (u)offisielle nasjonalrett. Regner med jeg ikke videre trenger å utdype hva retten består av.
Speiderbo: Bryns egen hytte. Kan brukes når som helst av hvemsom helst (i Bryn).
Speiderbønn: En sang speiderene synger etter hvert møte. Vi holder hender og avslutter på en verdig måte.
Speiderskjorte (+ speiderskjerf): Speiderens egen unifor som bl.a. viser hvor du er i fra, hva du har vært med på i det siste, hvilket kjønn du er (om det skulle være noen tvil) m.m.
Stabilt sideleie: En medisinsk prosedyre som speiderene lærer fra første speiderminutt. Kan komme til nytte hvis noen er bevisstløse og du må gå i fra dem (slik at de ikke ruller sin vei). En parktisk stilling.
Stjerne: Merke som symboliserer hvor lenge en har gått i speideren (på skjorta). Sølv = ett år, gull = fem år, gull med gullkant = 25 år.
Surringer: En spesiell måte å surre sisal for å f.eks holde noen rajer sammen. Eksempler er kryssurringer og vinkelsurringer.
Tulle(rundtom)bollene: Patruljen jeg og Embla og Alida er ledere for.
WAGGGS: Worls Assosiation Girls Guides and Girls Scouts. Alle verdens jentespeidere er medlem av WAGGGS.
WOSM: Word Organisation of the Scout Movement. Alle verdens speidere er medlem. Har snaut 30 millioner medlemmer.

Har du sett har du sett, lurer på om jeg skal gi ut denne jeg. Kan jo i det miste maile den til Gyllendal (fordi Askhaug er umulig å både skrive og uttale) da, ha ha ha.

Jeg har en hel haug av flere ord det klør i fingrene etter å forklare, men nå kan jeg ikke sitte her lenger. Denne lista vil dog bli oppdatert. Mer for min egen sjelefred enn deres fornøyelse, så kom gjerne tilbake og les mer senere. Eller ikke.

Har jeg glemt noe essensielt?

xoxo Synne, scout 4evah:)

4 kommentarer:

 1. Glemte en t i forrige kommentar. Så: t

  SvarSlett
 2. Særdeles lærerikt. :) Og greit å ha som referansepunk senere.

  SvarSlett
 3. Du glemte "Julemesse". Strikketøy og julestjerner i skjønn forening.

  SvarSlett
 4. Hæ, er du speider, Synne?

  SvarSlett