tirsdag 1. februar 2011

Det nye kjønnet

Hvis dere har lest litt nettaviser i det siste, har dere kanskje fått med dere fenomenet Andrej Pejic? En up-and-coming modell som livnærer seg ved å posere...som en jente.
Det aller første jeg tenkte da jeg så dette var vel i grunn at det var utrolig kult. Pejic ser ut som en veldig pen jente, en modelljente. Nå kan ikke jeg så altfor mye om å være modell, men han ser flink ut og jeg syntes bildene er fine.

Men, da jeg tenkte litt mer på det, så er det egentlig ikke så veldig kult i det hele tatt. Hva sier dette om forbildene til ungdommene? Hva sier dette som forventningene som sladderblader og annen media kaster etter oss? Dette er kanskje en gammel diskusjon, men allikevel av stor relevans. For, de fleste modellene (jenter) vi ser i motemagasiner og på motevisninger har null former. De har ikke pupper eller hofter. At de er altfor tynne er egentlig en helt annen diskusjon. Hva sier dette om idealet når de kvinnelige modellene er forventet å se ut som menn? Hvis ikke det vestlige kroppsbildet var skrudd nok i utgangspunktet, er det det i alle fall nå. Det er snakk om en mann som danker ut kvinnelige modeller fordi han ser bedre ut i kvinneklærne enn dem. Ja, hvem er egentlig disse klærne ment for? Hvis det er en mann som kler dem aller best?

Jeg tror det er snakk om 2000-fantomet: Det nye kjønnet. Det uoppnåelige kjønnet hvor det ikke er nok å være jente, men heller ikke nok å være gutt. Intetkjønnet? Hvilke forventninger er dette? Det er kanskje et drøyt utsagn fordi det tross alt bare er snakk om èn mannlig modell her, men det er en prinsippsak. Det er ikke meningen at dette skal vær en diskusjon om hvordan media påvirker unge jenter og gutter, eller om transseksuelle eller om slankepress, men om umulige standarder. Jeg syntes det er fint at Andrej Pejic gjør karriere som modell, men for å være helt ærlig, så poserer han i feil klær.

xoxo Synne, hunkjønn:)

1 kommentar:

  1. Bra innlegg! Selv har jeg ikke tenkt på å tenke så langt som deg, men jeg er enig.

    SvarSlett